- אורית ארבל
- 11 בנוב׳ 2024
- זמן קריאה 3 דקות

היקום כולו מורכב מאנרגיה. כך גם גוף האדם. האנרגיה הזו היא תנודה /רטט במחזוריות ובפרקי זמן שונים.
מהו תדר או תדירות?
בפיזיקה אפשר להסביר כל תופעה מחזורית, ובפרט גלים, במונחים של תדירות , אורך גל, (אמפליטודה) ומהירות. הגל הפיזיקלי הוא תנועה כל שהיא במרחב, והתדירות (או התדר) היא כמות הפעמים שהתנועה מתרחשת בפרק זמן מסוים.
תדר, או תדירות מקבלות הגדרות שונות בהתאם לתחום המדעי.
הגלים שבהם אעסוק הם גלי קול וגלים אלקטרומגנטיים.
גלי קול הם גלי אורך שעוברים דרך האוויר למשל. ואילו גלים אלקטרומגנטיים הם קרינת השמש, קרינת מיקרוגל, קרני רנטגן, רדיו, סלולר וכו'.
לתדר על סוגיו יש השפעות על הגוף, וקרינה חזקה במיוחד עלולה להשפיע על התאים בגופנו.
הליכים רפואיים שונים המשתמשים בגלי רדיו וחלקי מתכת שונים בגוף עלולים להשפיע על הגוף ישירות ובעקיפין.
זו הסיבה אגב, שטכנאי הרנטגן מניח סינר עופרת על המטופל ויוצא מהחדר בזמן הצילום.
מסיבה זו גם מומלץ למרוח קרם הגנה לפני חשיפה לשמש, שכן זו קרינה אלקטרומגנטית בתדרים על-סגולים (UV) הנחשבת מסוכנת לעור.
חשיפה לשדות מגנטיים באופן ציבורי כתוצאה מעיסוק או כתוצאה מגידול בשימוש במכשור אלקטרוני משפיעים על בריאות האדם. ישנם מחקרים המתארים את הסיכון במוטציות, טראומה מינית ואי פוריות בתא מין גברי כתוצאה מקרינה סלולרית. מחקרים נוספים מצאו כי אנשים אשר בילו יותר מ 50 דקות יומיות בשימוש בנייד עלולים ללקות בדמנציה מוקדמת ונזק לתאים אחרים כתוצאה מיתר חום וקרינה.
הועדה הבינלאומית להגנת קרינה לא מייננת, ה -The International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection (ICNIRP) פרסמה בשנת 2020 מאמר שמטרתו היא לייסד קו מנחה להגבלת השימוש בגלי רדיו לצורך הגנה טובה לבני אדם נגד השפעות בריאותיות הנגרמות מחשיפה לגלי רדיו אלקטרומגנטים קצרי טווח וארוכי טווח. מדובר במכשור הנמצא דרך קבע בביתנו החל מתנור מיקרוגל, טלויזיה, Wi-Fi , בלוטות' סמרטפונים וכו.
זיהום רעש
תדר גלי קול הוא דווקא כזה שניתן להרגיש, או יותר נכון לשמוע. אוזן האדם הממוצע מסוגלת לקלוט תדר מ 20 הרץ עד 20,000 הרץ (HZ יחידת תדר של ארוע בשניה). קולות שתדירותם נמוכה יותר או גבוהה יותר, אינם נשמעים לנו.
מחקרים רבים שפורסמו בשנים האחרונות בנושא חשיפה לתדר נמוך והשפעתו על הבריאות. מצאו כי חשיפה לגלי קול נמוכים (רעשי מכונות, תחבורה, טורבינות רוח. מוסיקה רועשת) וכן חשיפה ממושכת לרעשים פתאומיים מלחיצים כגון סירנות אמבולנסים/רכבי משטרה/ כבאות והצלה, גרמו במרבית המקרים להפרעות שינה, חוסר נוחות, רגישות, עצבנות, סטרס, אובדן שמיעה, טנטון, כמו כן נצפו השפעות נוספות כגון תדירות סטיית הכרומוזומים בתאי מח עצם, כיבים פפטיים במעי ומערכת העיכול. השפעה על מחסום הדם מוח (BBB), ואף שינוי בקצב זרימת הדם.
ארגון הבריאות העולמי פרסם את הנחיותיו לגבי זיהום רעש באירופה בשנת 2018 פרסום זה מצהיר כי נדרשת העמקה יתרה של השפעת רעש טורבינות רוח שהוא במילים אחרות רכיב של תדר נמוך.
ואצלנו? בשנה האחרונה כולנו חווים זאת ביתר שאת, ותושבי הדרום חווים כבר שנים רבות את רעשי האזעקות, ההפצצות, היירוטים, הנפילות, וכל אלה גורמים ללחץ נפשי רב.
מה ניתן לעשות?
להקשיב לצלילים מרגיעים. צלילים מרגיעים כמו צלילי טבע (רעש גלים, ציפורים מצייצות) או מוזיקה אינסטרומנטלית כגון מוסיקה למדיטציה, או קערות טיבטיות, או האזנה לתדרים 528, 417 יכולים להוריד את רמות הלחץ, לשפר את מצב הרוח ולעזור לנו להתרכז. מחקרים מראים כי האזנה למוזיקה שקטה יכולה להפחית את רמות הקורטיזול (הורמון הלחץ) ולייעל את תהליך הריפוי.
להגדיר בכל המכשירים שברשותינו (סמרטפון) צלילים נעימים ומרגיעים.
לסובלים מטנטון מומלץ להקשיב ברקע ל"רעש לבן". (רעש סטטי קבוע המכסה על רעשי הרקע בסביבה, ומסייע לריכוז, הירדמות, ומקל על ציפצופים הנשמעים באוזן)
לאלו המחוייבים לעבוד במפעלי תעשיה, מקומות רועשים בהגדרה, להקפיד על אוזניות מתאימות.
רוצים לדעת עוד, מעונינים בשינוי מיטיב לחיים בריאים וטובים,
מוזמנים ליצור קשר לקבלת מידע וליווי מותאם אישית.

ביבליוגרפיה
Araújo Alves, J., Neto Paiva, F., Torres Silva, L., & Remoaldo, P. (2020). Low-frequency noise and its main effects on human health—A review of the literature between 2016 and 2019. Applied sciences, 10(15), 5205.
Moradi M, Naghdi N, Hemmati H, Asadi-Samani M, Bahmani M. Effects of the Effect of Ultra High Frequency Mobile Phone Radiation on Human Health. Electron Physician. 2016 May 25;8(5):2452-7.
Guidelines for Limiting Exposure to Electromagnetic Fields (100 kHz to 300 GHz)